Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
 
 

Kekemelik Farkındalık Günü: Yozgat Şehir Hastanesi’nden Önemli Açıklama

Yozgat Şehir Hastanesi’nden Kekemelik Farkındalığı: Uzman Almila Soylu, Kekeleyen Bireylere Doğru Tutumlarla Yaklaşmanın Önemini Vurguladı

Yozgat Şehir Hastanesi’nden Kekemelik

Yozgat Şehir Hastanesi Dil ve Konuşma Terapisti Uzman Doktor Almila Soylu, 22 Ekim Kekemelik Farkındalık Günü dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. Soylu, akıcı konuşmanın çaba gösterilmeden devam eden bir süreç olduğunu vurgulayarak, akıcılık problemlerinin bireylerin yaşamlarını olumsuz etkileyebileceğini belirtti.

Kekemelik, konuşmanın akıcılığındaki bozulmalarla kendini gösteren nörogelişimsel bir bozukluk olarak tanımlanıyor. Soylu, “Akıcılık problemi, zaman zaman duraklamalar, tekrarlar ve bloklarla deneyimlenmektedir. Ancak bazı bireyler için bu problemler hayatı etkileyen bir boyuta ulaşabilir,” dedi. Kekemeliğin, konuşma ile ilgili gerginlik ve olumsuz duyguları da içerebileceğine dikkat çeken Soylu, bunun çok boyutlu bir sorun olduğunu ve bireylerin hayata katılım motivasyonunu sekteye uğratabileceğini belirtti.

Özellikle kekeleyen çocuklar için sosyal ve duygusal gelişimlerinin önemine değinen Soylu, doğru tutumlarla yaklaşmanın kritik olduğunu ifade etti. Çocukların çevresel uyaranlara karşı daha hassas olduklarını kanıtlayan çalışmalar bulunduğunu belirten Soylu, ebeveynlerin ve çevrelerinin bu hassasiyeti göz önünde bulundurarak hareket etmeleri gerektiğini vurguladı. “Negatif tepkisellik, çocuğun olumsuz tepkilerinin yoğunluğunu ve sıklığını ifade eder. Kekeleyen çocuklar, hafif eleştiriler karşısında hemen sinirlenebilirler,” diyen Soylu, doğru yaklaşımların kekemelikten kaynaklı olumsuz tepkileri azaltabileceğini açıkladı.

Kekeleyen ergen ve yetişkinlere de doğru tutumlarla yaklaşmanın önemine değinen Soylu, toplumda yaygın olan yanlış geri bildirimlerin kekeleyen bireyler üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini kaydetti. “Bireylere ‘sakin ol’, ‘yavaş konuş’, ‘rahat ol’ gibi geri bildirimlerin verilmemesi, kekelerken göz teması kurmaktan kaçınılmaması, konuşmaları için yeterince zaman tanınması ve konuşmalarını beklerken sabırsız ve aceleci davranılmaması gerekmektedir,” diye ekledi.

1988’den beri her yıl 22 Ekim Uluslararası Kekemelik Farkındalık Günü olarak kutlanmakta. Bu özel gün, kekemelikle ilgili farkındalığı artırmayı ve kekeleyen bireylere destek olmayı amaçlıyor. Soylu, toplumun bu konuda daha duyarlı olması gerektiğini ve kekemelikle ilgili farkındalığın artırılmasının önemini vurguladı.

Reklamı Geç