Başhekim Kozan Tüberkülozda Erken Tanının Önemini Anlattı

Yozgat Şehir Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Mustafa Kozan, tüberkülozun solunum yoluyla bulaşarak çevreye saçıldığını ve havada saatlerce asılı kalabileceğini belirtti. Tüberkülozun erken tanı ve tedavi ile kontrol altına alınabileceği vurgulandı.

Yozgat Şehir Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Mustafa Kozan, Verem Farkındalık Haftası dolayısıyla önemli açıklamalarda bulundu. Tüberküloz (verem) hastalığının ciddi ve bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirten Başhekim Kozan, hastalığın genellikle akciğerlerde başladığını ancak kemikler, eklemler, beyin, böbrekler, sindirim sistemi ve omurga gibi diğer organları da etkileyebildiğini vurguladı.

Tüberkülozun, solunum yoluyla, özellikle öksürme ve hapşırma sırasında çevreye saçıldığını ve havada saatlerce asılı kalabileceğini belirten Uz. Dr. Mustafa Kozan, şu uyarılarda bulundu: “İnsanların kalabalık yaşadığı, havalandırmanın yetersiz olduğu ve güneş ışığı almayan ortamlarda bulaşma riski artar. Hasta ile yakın ve uzun süreli temasa geçen kişilerin hastalığı kapma olasılığı yüksektir.”

Tüberkülozun Belirtileri Nelerdir?

Başhekim Kozan, tüberkülozun akciğerlerde sıkça görülen bir hastalık olduğunu ve bu hastalıkla ilgili en yaygın belirtileri şöyle sıraladı:

Bulaşma Riski ve Tedavi Süreci

Tüberküloz hastası ile aynı havayı paylaşan ya da temasta bulunan kişilerde hastalığın görülme oranı oldukça yüksektir. Bu nedenle, tanı konan tüm hastaların yakınları, verem savaşı dispanserlerinde taramadan geçirilir. Tarama sonucunda tüberküloz teşhisi konan kişilere hemen tedavi başlanır.

Kozan, tedavi süreciyle ilgili olarak, “Genellikle hastalar ilaç kullanmaya başladıktan yaklaşık bir ay sonra bulaştırıcı olma durumunu kaybederler. Fiziksel durumu uygun olan hastalar, bulaştırıcılıkları geçtikten sonra tedavilerini aksatmamaları kaydıyla normal hayatlarına dönebilirler” dedi.

Korunmada BCG Aşısı Etkili

Tüberkülozdan korunmada yıllardır bilinen en etkili yöntemlerden biri olan BCG aşısının, özellikle erişkinlerde hastalığın ağır seyreden ve ölümcül komplikasyonlarına karşı koruma sağladığını belirten Kozan, toplum sağlığını korumanın en önemli yolunun hastalara hızlı tanı koymak ve tedaviye bir an önce başlamak olduğunu söyledi. Bu sayede bulaşma zincirinin kırılabileceğini ve yeni nesillerin tüberküloz mikrobuyla karşılaşmadan sağlıklı bir yaşam sürdürebileceğini ifade etti.

Dünya Sağlık Örgütü’ne Göre Tüberkülozun Yeri

Dünya Sağlık Örgütü, tüberkülozu, dünya genelinde milyonlarca insanı etkileyen ve ölümle sonuçlanabilen 10 hastalık arasında yer almaktadır. Uz. Dr. Mustafa Kozan, bu nedenle tüberkülozla mücadelede halkın bilinçlenmesinin büyük önem taşıdığını söyledi.

Exit mobile version