Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
 
 

Serebral Palsinin En Etkin Tedavi Yöntemi: Engellemektir

Uz. Dr. Ümmü Bilge Sarıbacak’tan Serebral Palsi Hakkında Önemli Açıklamalar: Engelleme ve Erken Müdahalenin Önemi

Uz. Dr. Ümmü Bilge

Yozgat Şehir Hastanesi Çocuk Hastalıkları Hekimi Uz. Dr. Ümmü Bilge Sarıbacak, 6 Ekim Dünya Serebral Palsi (SP) Günü’ne dikkat çekmek amacıyla önemli açıklamalarda bulundu.

Uz. Dr. Sarıbacak, serebral palsinin, “Anne karnında veya yaşamın erken döneminde beyinde kalıcı ve ilerlemeyen hasar gelişmesi sonucu ortaya çıkan, hareket ve postür gelişimini etkileyen, aktivite kısıtlılıklarına neden olan bir durum” olduğunu ifade etti.

Erken tanı ile gerekli önlemlerin zamanında ve etkin bir şekilde alınmasının, serebral palsinin önlenmesini veya etkisinin azaltılmasını mümkün kıldığını vurgulayan Dr. Sarıbacak, çocukluk döneminde serebral palsi hastası bireylerin gelişimsel takip ve tıbbi tedavilerinin yanı sıra özel eğitim desteği ile günlük yaşamlarını kolaylaştıracak becerilere sahip olabileceklerini belirtti.

Bu nedenle, 6 Ekim’in birçok ülkede Dünya Serebral Palsi Günü olarak kabul edildiğini ifade eden Uz. Dr. Sarıbacak, toplumsal farkındalığın artırılmasının önemine değindi.

Serebral palside en etkin tedavinin engelleme olduğunu vurgulayan Uz. Dr. Sarıbacak, “Gebelik öncesi jinekolojik rehabilitasyon ile sorunların ortadan kaldırılması, yeterli jinekolojik ve obstetrik bakımın teşvik edilmesi önemlidir. Risk grubundaki bireyler için standart üstü yaklaşımlar sergilenmelidir” dedi.

SP tedavisinin, birçok branşın koordineli ve multidisipliner bir yaklaşım ile çalışmasını gerektirdiğini belirten Sarıbacak, hasta ile birlikte ailenin de tedavi sürecine dahil edilmesinin başarıyı artırdığını ifade etti. “Tedavide, fiziksel tıp ve rehabilitasyon, ortopedi, çocuk nörolojisi, fizyoterapi ve iş uğraşı terapisi gibi alanlardan uzmanlar aktif rol oynamaktadır” şeklinde konuştu.

Reklamı Geç